Testovi mobitela

BLACKBERRY Pearl 8110

Pearl 8110 Pearl 8110 Pearl 8110
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 107 x 50 x 14
Masa uređaja (g) 91
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 260
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 900
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme čekanja 2G (h) 360
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2691 Kn
Info VIPnet


091 / 77 00
http://www.vipnet.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Napokon privlačan
Autor: Saša Kovačićek

BlackBerry je veliku popularnost stekao preko velike bare, kao izniman alat za pokretno mailanje. No s vremenom se kultivirao, te danas konkurira i multimedijalnim GSM telefonima…

RIM BlackBerry serija, čiji je najnoviji predstavnik 8110, predstavljena je još 2006. u obliku modela 8100, koji je bio prvi maleni BlackBerry uređaj. Nasljednik, 8120, dodao je WiFi i 2 MP fotoaparat, dok 8110 u istom kućištu umjesto WiFi čipa nudi GPS. Na vama je da se odlučite što vam je važnije, no s obzirom da je mobilni internet uvijek dostupan i prilično jeftin, GPS nam se čini kao zanimljivija opcija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1222958463.jpg

Oku sve ugodniji

No krenimo redom – svaki BlackBerry, pa i najnoviji ovdje testirani 8110, prije svega je namijenjen mailanju preko vlastitog servisa. Drugim riječima, bez pretplate ne vrijedi gotovo ništa, što pak otežava direktnu usporedbu s drugim uređajima, za koje pretplata nije nužna.
No od velikog, sirovog alata za tipkanje s rudimentarnim crno-bijelim zaslonom i lošim (vlastitim) operativnim sustavom, BlackBerry uređaji postali su oku ugodni i opremljeni svime što očekujemo od modernog GSM telefona. Tvrtka RIM napokon se približila i prosječnom korisniku, a ne samo poslovnjacima s beskonačnom potrebom za mailovima u pokretu.
Dimenzije kućišta su prosječne, debljina je nešto veća, a tipkovnica traži navikavanje. Naime, za razliku od klasičnih GSM uređaja, ovdje imamo malenu QWERTY tipkovnicu sa SureType predviđanjem, trackball te prilično specifičan način unosa podataka. Isprva sporo i frustrirajuće, no nakon nekog vremena tipkanje će biti osjetno brže nego na klasičnim uređajima. Specifičan operativni sustav također traži malo navikavanja, no nije nesavladiva prepreka. Mogli bismo prigovoriti izgledu ikona, no to je pak stvar ukusa. Kvaliteta zaslona je vrlo dobra, a rezolucija sasvim dovoljna i za surfanje internetom. Mala napomena: 8110 nije 3G uređaj (podržava EDGE), pa surfanje internetom nije baš munjevito, ali je brzo, iako je ugrađeni browser prilično ugodan.
Multimedijske mogućnosti su dobre – 8110 zna raditi s MP3 i videodatotekama, fotografira fotografije s dva milijuna piksela (prosječne kvalitete), a bluetooth 2.0 se podrazumijeva, no nažalost bez A2DP funkcionalnosti. Ako vam je ugrađenih 64 MB memorije premalo (a jest, ako ćete slušati MP3-ce), možete dokupiti microSD karticu do maksimalnih 8 GB. Korištenje USB konektora uvijek pohvaljujemo, kao i klasični 3,5 mm izlaz za slušalice. BlackBerry čita i PDF-ove te Office dokumente, koji su česti u privitku.

Navigacija

A kako nam se dopao GPS, uz mailove bez sumnje glavni adut ovog uređaja? Pa, ostavio je dvojaki dojam. Pozitivno je što se radi o pravom GPS čipu, a ne GSM potpomognutoj navigaciji. Pretpostavljamo da se radi o inačici izvrsnog SiRF Star III GPS čipa, no taj podatak nismo mogli pronaći na službenim stranicama. No instalirani softver nije nam se previše dopao, a kako se radi o specifičnom operativnom sustavu, ne možete instalirati GPS softver koji biste željeli.
Mailanje radi izvrsno – pod uvjetom da ne koristite Hotmail, s kojim BlackBerry servis ne radi. Ako vas to živcira, obratite se Microsoftu – to je njihova "zasluga".
Potrebna je sinkronizacija s BlackBerry serverima (naš je uređaj iz VIPnetove ponude). Nakon inicijalnog podešavanja, mailove dobivate trenutno – baš kao da ste na pravom računalu. Uostalom, kanadski proizvođač je iz anonimnosti izrastao u mobilnog diva upravo zahvaljujući push tehnologiji, a na tome i dalje gradi svoj ugled.
Nakon testa, ipak ne bismo 8110 uspoređivali s klasičnim GSM uređajima – za to je previše različit, te usprkos dodanoj multimediji, i dalje ostaje prvenstveno izvrstan poslovni alat, sa superizdržljivom baterijom.

PLUS I MINUS

+  baterija, push e-mail

-  GPS softver, nedostatak WLAN-a

KONKURENCIJA

Blackberry 8310

Nije toliko lijep kao 8110. 8310 ima normalnu QWERTY tipkovnicu, dok tipkovnica modela 8110 zahtjeva malo privikavanja. 8310 ima bolju rezoluciju zaslona - 240x320 piksela.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1222958497.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori