Testovi mobitela

BLACKBERRY Z10

Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10 Z10
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 130 x 65,6 x 9
Masa uređaja (g) 136
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 768 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1800
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, BlackBerry OS 10, 4,2-inčni ekran, Adreno 225, dvojezgreni Dual-core 1,5 GHz Krait
Gdje kupiti
Cijena 5.499 kn
Info Smartson


01/2484-999
http://www.smartson.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Povratak među elitu
Autor: Lucija Pilić

Z10 je mobitel bez karakteristične fizičke tipkovnice s novim, radikalno drugačijim BlackBerry 10 OS-om

BlackBerry se godinama trsio pronaći formulu kojom bi objedinio potrebe poslovnih korisnika za stabilnim i učinkovitim uređajem koji ne kaska za konkurencijom u zabavnom segmentu. Je li napokon pogodio sa Z10 modelom?

 

Kanadski BlackBerry (donedavno RIM odnosno Research in Motion) treba hit uređaj koji će ga vratiti u ravnopravnu utrku s iOS, Android i Windows Phone mobitelima. Do sad se RIM uglavnom oslanjao na malu tržišnu nišu poklonika brenda, no to mu dugoročno i bez velikih promjena ne može osigurati opstanak. Zato su kanadski inženjeri sve nade položili u BlackBerry Z10, mobitel bez karakteristične BlackBerry fizičke tipkovnice koji je potpuno orijentiran na iskorištavanje novog, radikalno drugačijeg BlackBerry 10 operativnog sustava. Ipak, ne odustaju od fizičke tipkovnice - novi, drugi model Q10 je punokrvni BlackBerry, ali koji još nije stigao na tržište.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366746787.jpg

Sadržaj pakiranja

U kutiji smo, uz mobitel, dobili slušalice, kratki microUSB kabel (dužine 120 cm) i dva punjača, jedan koji funkcionira na našem području, a drugi karakterističan za Veliku Britaniju i Irsku. Zanimljiv i koristan dodatak za sve koji tamo moraju često putovati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366746841.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

BlackBerry Z10 bi vas oblikom mogao podsjetiti na iPhone 5, no izgled prednje strane, raspored tipaka i kvaliteta izrade u suštini ga bitno razlikuju od Appleove perjanice.

 

Estetski gledano, ekran omeđen crnim okvirom izgleda pomalo zastarjelo, no taj okvir nužan je za korištenje BlackBerry 10 OS - a (o čemu čitajte u nastavku testa) pa ćete s vremenom zanemariti prvi dojam.

 

Na gornjem dijelu nalazi se prednja kamera, zvučnik, 3,5 mm utor za slušalice i tipka za paljenje/gašenje uređaja. S lijeve strane smješteni su utori za microUSB i microHDMI kabele, a s desne tipke za pojačavanje/stišavanje zvuka te jedan gumb između njih koji služi za pauziranje/nastavak sviranja glazbe, odnosno videa (isključivo kad je ekran upaljen).

 

Pozdravljamo odluku dizajnera da ubace taj srednji gumb jer, za razliku od većine današnjih mobitela, ne trebamo ponovno upaliti ekran za nastavak reprodukcije. Prebacivanje pjesama, s druge strane, moglo je biti odrađeno intuitivnije. Ili morate ući u aplikaciju glazbenog playera ili stisnuti tipku za paljenje/gašenje pa tipku za pojačavanje/stišavanje zvuka kako bi vam se pokazao ekrančić na kojem dodirom možete prebaciti pjesmu.

 

Na stražnjoj strani smjestila se kamera i plastični poklopac koji, nažalost, osjetno škripi pod pritiskom. Ispod poklopca nalazi se odvojiva baterija, utor za microSIM karticu i microSD karticu (omogućen hot swap).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747197.jpg

Ekran i tipkovnica

WXGA ekran od 4,2 inča rezolucije 1280x768 (15:9) s gustoćom od 356 ppi nije nešto što bi nas ove godine moglo zadiviti, no dobro upotpunjuje svoju svrhu. BlackBerry Z10 će pri jakom suncu te s maksimalno podešenim osvjetljenjem pružiti vrlo zadovoljavajuću svjetlinu za rad na BB Hubu, Docs To Gou i ostalim poslovnim aplikacijama, dok ćete za gledanje videa u najgorem slučaju ipak trebati pronaći neki zaklon. Jako nam se svidio prirodan prikaz boja i oštrina slova/ikona na ekranu. Također moramo napomenuti kako su kutovi gledanja odlični. BlackBerry Z10 koristi Touch on Lens zaštitu od grebanja ekrana.

 

Ljubitelji fizičke tipkovnice neće moći puno toga zamjeriti BlackBerryu Z10. Štoviše, možda im rad s ovom tipkovnicom postane ugodniji nego s pravom. To je vjerojatno najveći kompliment koji smo mogli dati bilo kojoj virtualnoj tipkovnici, pogotovo onoj namijenjenoj okorjelim BlackBerry korisnicima.

 

Osim što je vrlo responzivna i ima ugodan raspored tipaka (mada ne i savršen, jer nema previše mjesta za simbole na osnovnom layoutu), ova virtualna tipkovnica može se pohvaliti odličnim i preciznim predviđanjem i unosom riječi. Npr., želite napisati "Hvala unaprijed!" I prije nego što stisnete slovo H, iznad njega će se pojaviti mali prikaz riječi "Hvala". Sve što trebate napraviti jest malo jače stisnuti tipku H (na taj potez potrebno je navikavanje) i povući pritisak tipke prema gore da bi se riječ s razmakom pojavila na ekranu.

 

Ako ste, primjerice, napravili tipfeler ili niste stavili razmak tipkovnica će i to predvidjeti pa će vam predložiti da umjesto napisanog "neyna" na zadnjoj M tipki povučete pravilnu sintagmu "ne znam". Ukratko, rezultat je bolji od postojećih algoritama za predviđanje, T9 unosa, a nekima će biti bolji od fizičke tipkovnice.

 

Možete podesiti ukupno tri jezika za predviđanje. Mi smo odabrali hrvatski, američki engleski i britanski engleski i svakim smo bili oduševljeni. BlackBerry Z10 tipkovnica doslovno nam je čitala misli.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747484.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Novi RIM-ov model dolazi s BlackBerry 10 OS-om koji je revolucionaran po tome što ne treba tipke na ekranu za navigaciju. Praktičnosti radi, na donjem dijelu prisutne su tipke za poziv, pretragu i kameru. Način na koji pregledavate i koristite se programima uključuju pokrete lijevo - desno i gore - dolje, po već spomenutim okvirima. Pokretima lijevo - desno krećete se po izbornicima, pokreti s gornje strane ekrana vam pokazuju informacije i obavijesti, dok pokret odozdo stavlja aplikaciju na radni desktop, koji sliči početnim ekranu na Android uređajima.

 

Radni desktop nalazi se između BB Huba i izbornika te prikazuje aktivne aplikacije, koje će vas podsjetiti na Android widgete. Ako nema aktivnih aplikacija, nema ni radnog desktopa. Ukupno se može prikazati 8 aktivnih aplikacija. Radni desktop omogućava brz multitasking, a njegov izostanak kad nema aktivnih aplikacija uklanja suvišnost radnji, očitih na, primjerice, Android sustavu.

 

Sučelje nije baš jednostavno na prvi dodir, no nije nešto s čim ćete se mučiti danima. Nama je za navikavanje na ovo sučelje trebalo pola sata, najviše sat vremena korištenja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747497.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Aplikacija Kontakti donosi brojne kategorije za novi unos. Ime, prezime, slika, adresa i računi na društvenim mrežama združeni su s kategorijama broja dojavljivača, faksa i različitih Messenger servisa, kao i BlackBerry PIN-a. Pri pregledu kontakta možete vidjeti njegove osnovne informacije, aktivnost na društvenim mrežama i međusobnu interakciju u vrlo preglednom sučelju. Naravno, integracija Facebook i Twitter računa se podrazumijeva.

Aplikacija za pozive sastoji se od osnovnih elementa: pregledavanja povijesti poziva, Kontakata (imenika) i tipkovnice. Jačina zvuka je na zadovoljavajućoj razini. Možda ovdje malo gnjavimo, no voljeli bismo da možemo odgovoriti porukom u trenutku kad nas netko zove, a mi smo zauzeti.

BlackBerry Z10 dolazi s čak četiri predinstalirane aplikacije za društvene mreže: Facebook, Twitter, LinkedIn i Foursquare, koje su većinom integrirane u BB Hub (o njemu više čitajte u sljedećoj kategoriji). Sve su aplikacije funkcionirale dobro, osim Twittera koji se nikako nije želio učitati tijekom našeg vremena provedenog na testu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747536.jpg

E-mail i poruke

Iako poruke imaju svoju vlastitu aplikaciju u izborniku, vjerujemo kako ćete ih znatno češće provjeravati preko genijalnog BlackBerry Huba. Što je BB Hub? Ukratko, to je univerzalni inbox za sve vaše račune (e-mail, poruke, društvene mreže). Svaku novu poruku i aktivnost koja vam sleti u sandučić možete pogledati u ovom iznimno korisnom programu. Ukoliko ste jedan od korisnika kojem na sve moguće kanale dolazi i preko stotinjak poruka dnevno, svakako ćete cijeniti mogućnost filtriranja sadržaja po zasebnom računu (Facebooku, e-mailu, SMS-u).

 

Za svaki kanal moguće je odrediti kako će vas BB Hub obavještavati. Za SMS poruke i Facebook obavijesti tako možete namjestiti da vam uređaj vibrira i zazvoni te isključiti LED bljeskanje, dok za poruke e-pošte i Twittera možete isključiti zvuk te postaviti samo vibraciju i LED bljeskanje.

 

Ovo je najbolji notifikacijski centar kojeg smo imali prilike koristiti, ali još ima vidljivog mjesta za napredak. Prije svega, u sljedećoj inačici voljeli bismo vidjeti tipke za pregledavanje prethodne/sljedeće poruke. Za sad morate zasebno pregledati svaku poruku i vratiti se na Hub/određeni račun. Bilo bi fenomenalno i da BB omogući podršku za više Facebook/Twitter računa.

 

Naravno, nadamo se da će, kad/ako jednom dođu na BlackBerry World, Skype i Viber aplikacije biti integrirane. BlackBerry Messenger izvrsna je aplikacija koja im definitivno može parirati mogućnostima (poruke, video pozivi, pokazivanje sadržaja na svom ekranu), no upitno je koliko je raširena među novim korisnicima pametnih telefona koji su u posljednjih nekoliko godina uglavnom birali iOS ili Android.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747573.jpg

Procesor, memorija

Dvojezgreni Snapdragon S4 Plus 1,5 GHz procesor i 2 GB RAM-a pogone novi BlackBerry Z10. Općenito iskustvo korištenja aplikacija (maksimalno osam na ekranu) pokazalo se vrlo ugodnim, no zbog nekih bugova sustava, točnije problematičnih aplikacija (Twitter, BB World) ne bismo ga mogli nazvati savršeno stabilnim.

 

Uređaj dolazi s 16 GB instalirane memorije, od koje vam je ukupno dostupno 12 GB, a memoriju dodatno možete proširiti microSD karticama do 32 GB. MicroSD kartice od 8 GB mogu se naći u prodaji po cijeni od 40-ak kuna.

Benchmark test

Na BB Worldu nismo našli besplatni benchmark test program, no zato ćemo napisati kakva su naša zapažanja u svakodnevnom radu. Uređaj nam se nakon nekoliko dana korištenja pri isključivanju ugasio za 16 sekundi, a upalio za vrlo dugih minutu i 44 sekunde (s učitanom mrežom). Otvaranje BB Huba je instantno, kameri i kalendaru treba sekunda i pol, audio/video playerima dvije sekunde, pregledniku tri sekunde, dok su zahtjevne aplikacije poput Let's Golfa 3 tražile 28 sekundi.

Baterija i trajanje

Baterija od 1800 mAH trebala bi izdržati jedan dan aktivnog korištenja. Kroz desetak sati korištenja u kojem smo sat vremena koristili aplikacije, sat vremena gledali video, sat vremena slušali glazbu, pola sata surfali Internetom te otprilike svakih pola sata - sat provjeravali BB Hub i odgovarali na poruke baterija se sa 100% smanjila na 25%. Usto, napominjemo da smo imali maksimalno osvjetljenje, maksimalnu jačinu zvuka (pri reprodukciji multimedije) i stalno uključen Wi-Fi i 3G sa sinkronizacijom desetak računa. Također smo primijetili kako baterija ne gubi kapacitet kad ne koristite uređaj, makar imali uključenu sinkronizaciju. Baterija nam se od 0 - 100 % napunila za zadovoljavajućih 2 sata i 5 minuta.

Multimedija, FM radio, glazba

Bez obzira na to što u prvi plan stavlja posao, BlackBerry Z10 je odličan multimedijalan alat. U paketu dolazi s pomalo ružnjikavim, ali vrlo dobrim slušalicama koje će vam omogućiti glasan zvuk pri reprodukciji .mp3 i .flac, odnosno .avi, .mp4 i .mkv datoteka najviše kvalitete. Zvučnik je pak standardne glasnoće. Ništa što neće nadglasati zvuk u kafiću, no mogao bi biti dobar dodatak na plaži.

 

Općenito glazbeni i video player imaju vrlo jednostavne, osnovne opcije za reproduciranje (glazbeni player nema ekvalizator), a ako želite nešto više bojimo se da ćete trebati pričekati alternativu na BB Worldu. Mobitel nema FM radio.

Fotoaparat i video

Kamere za snimanje i slikanje donose osnovne opcije. Stražnja kamera ima 8 MP, a prednja 2 MP. Stražnja kamera u dnevnim i otvorenim uvjetima snima vrlo dobre slike s prirodnim prikazom boja. U zatvorenim, dobro osvijetljenim sobama ipak se čini da su boje bljeđe, a šumovi osjetni. U noćnim uvjetima dobit ćete vrlo pikselizirane uratke i nemojte dodatno podešavati postavke kako biste dobili bolje rezultate. Automatski mod je u takvim uvjetima snimao najbolje. Što se videa tiče, zanimljiv dodatak je što možete po potrebi uključiti i isključiti video rasvjetu. Stražnja kamera ima mogućnost snimanja u FullHD rezoluciji.

U ovoj kategoriji pohvalili bismo Time Shift i Story Maker opcije. Time Shift zadužen je za snimanje većeg broja slika od koji potom odabirete i spremate najbolju, dok je Story Maker program za brzo i lagano montiranje videa iz postojeće arhive.

Fotografirano s BlackBerry Z10:

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366748046.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

BlackBerry Z10 nudi brojne načine povezivanja - Wi-Fi i 3G/4G za Internet, DLNA dijeljenje sadržaja, Bluetooth i NFC. Isto tako, podržava tethering i povezivanje na VPN mrežu.

Što se tiče samog iskustva surfanja Internetom na predinstaliranom pregledniku, nekim stvarima smo ostali oduševljeni, no ima vidnog mjesta za poboljšanje. Elementi stranica učitavaju se i prije nego što se učita cijela stranica, preglednik nema nikakvih problema s otvaranjem stranica poput našeg, zahtjevnog Mobil.hr i otvaranjem/automatskim pokretanjem videa unutar stranice te podržava Flash. Na stranu što se brojni developeri sve više okreću HTML5 tehnologiji, postoji još puno stranica čiji se elementi baziraju na Flashu tako da ovaj dodatak možemo smatrati punim pogotkom.

 

S 2 GB RAM-a ovaj uređaj glatko pokreće desetak otvorenih tabova, no smatramo da bi se mogao poboljšati u vidu zumiranja i skrolanja sadržaja, na kojima smo primijetili lag. Minus ide i na račun Bing tražilice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366748030.jpg

Navigacija

GPS i A-GPS tehnologije podržane su u ovom modelu, no aplikacija Karata koja dolazi s njim nema niti jednu ucrtanu rutu za hrvatsko područje te vas neće naći na karti. Alternativu na BB Worldu možete pronaći u Mireo DON'T PANIC (tjedan dana trial, nakon toga 7,99 $).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747991.jpg

Uredski paket

Docs To Go izvrstan je alat za pregledavanje, uređivanje i stvaranje .doc i .xls dokumenata. Jedino mu nedostaje podrška za .ppt. Na žalost, alternativa koju smo pronašli na BB Worldu, CreatePPT, nije se željela pokrenuti.

Nije zgorega spomenuti da unutar programa Podsjetnik BlackBerry Z10 ima integrirane Evernote bilješke te da s njim dolaze predinstalirani cloud servisi Box i Dropbox.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747955.jpg

Organizator i alarm

Vrlo pregledan kalendar filtrira događaje po danu, tjednu i mjesecu. Možete ga sinkronizirati s Gmail/Yahoo računima i odrediti boje za svaku vrstu kalendara. Što se tiče stvaranja novog događaja, aplikacija ima standardne mogućnosti određivanja vremena i datuma, lokacije i opisa, podsjetnika i dodavanja gostiju.

 

Sat sadržava budilicu, svjetsko vrijeme najvažnijih svjetskih gradova, štopericu i mjerač, čije odbrojavanje možete namjestiti u minutama. Budilica je vrlo jednostavna. U njoj postavljate vrijeme alarma, moguće ponavljanje, zvuk i odgodu. Budilica neće zvoniti s isključenim uređajem. Međutim, ako stavite mobitel u noćni mod, gdje su potpuno isključene sve obavijesti poput poziva i poruka, možete podesiti alarm koji će, naravno, zvoniti na vrijeme.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747752.jpg

Aplikacije i igre

BlackBerry Z10 dolazi s vrlo učinkovitim, kompletnim i gotovo samodostatnim poslovnim paketom aplikacija koji uključuje BB Hub, Docs To Go, društvene mreže i audio/video playere za razbibrigu. Problem je što oni gotovo da i nemaju alternative na za sad oskudnom BB Worldu te se nekad uopće neće pokrenuti. S obzirom bi portanje aplikacija s Androida trebalo biti maksimalno olakšano, očekujemo velike pomake u sljedećih nekoliko mjeseci.

 

Prijenos podataka omogućen je putem BlackBerry Link sinkronizacijskog programa. S video zapisima, slikama i dokumentima nismo imali problema, no s nekim pjesmama (.flac kvalitete) prijenos i prepoznavanje nisu glatko tekli. Valja istaknuti da BB Link prepoznaje datoteke (na Windowsima) kad su one svrstane u pripadajuće im kategorije iliti knjižnice.

 

Na uređaju smo pokrenuli tri igre: klasik Angry Birds Star Wars, prelijepu simulaciju golfa Let's Golf 3 i trkaću arkadu Retro Run. Angry Birds se iz neobjašnjivog razloga nije pokrenuo, dok su se Let's Golf 3 i Retro Run glatko izvodile, ali se osjetilo da nisu baš dobro optimizirane za platformu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747728.jpg

Cijena za BlackBerry Z10

Cijena za Z10 je 5.499 kuna (travanj 2013.), što smatramo malo visokim u usporedbi s konkurencijom s jačim specifikacijama i bogatijom ponudom aplikacija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747686.jpg

Cool faktor

Crni okvir oko ekrana koji služi za ugodno korištenje BlackBerry 10 sučelja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366747658.jpg

Zaključak

BlackBerry Z10 svakako je ogroman napredak za kanadsku tvrtku BlackBerry. Konačno su napravili atraktivan, učinkovit i zabavan mobitel osjetljiv na dodir koji bi se mogao svidjeti širim masama te privući neke stare fanove. Operativni sustav, nakon kratkog perioda navikavanja, pokazao se vrlo intuitivnim, tipkovnica nas je fenomenalno služila pri pisanju dužih tekstova, a BB Hub pobrinuo se da stalno ostanemo u tijeku s najnovijim obavijestima. Prvi korak je učinjen. BlackBerry se sada dugoročno treba okrenuti popravljanju bugova i obogaćivanju BB World ekosistema.

 

Plus

+ tipkovnica

+ BB Hub

+ multimedija

+ inovativno sučelje

 

Minus

- bugovitost sustava

- problemi sa sinkronizacijom

- nedostatak aplikacija na BB Worldu

- nema FM radio

Konkurencija

Apple iPhone 5

 

 

Iako se već nagađa o novom iPhone nasljedniku, Appleov trenutni model još uvijek slovi za ponajbolji all-around model na tržištu. BlackBerry s njim dijeli sličan oblik i povijest nadmetanja. Na papiru BlackBerry Z10 ima jače specifikacije, bolji notifikacijski sustav i tipkovnicu, no iPhone 5 je softverski usavršen i optimiziran do krajnjih granica. Kvaliteta izrade i ponuda aplikacija na AppStoreu dodatan je plus gadgetu iz Cupertina.

 

Nokia Lumia 920

 

Microsoft i Nokia se snažno žele nametnuti kao treći, alternativni igrač u mobilnoj industriji te dosta fokusa stavljaju na poslovne korisnike, ali za sad bilježe polovičan uspjeh. BlackBerry bi im se mogao pokazati kao najljući protivnik. S BB Hubom i odlično zaokruženim uredskim paketom BlackBerry Z10 maksimizira učinkovitost i produktivnost poslovnog korisnika na način na koji to Microsoft i Nokia još nisu pokazali. Što se samih specifikacija tiče, Lumia 920 ima isti procesor i duplo manje RAM-a (1 GB), no isto tako duplo više memorije (32 GB) i neusporedivo bolju kameru.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori